Hollandsche Schouwburg

PROLOOG Amsterdam

De proloog van het Westerborkpad gaat vooral langs de beroemde grachten, ‘ Herengracht C’ staat mooi en bescheiden op de hoek van een straat geschreven. Na de Herengracht volgt de Keizersgracht en uiteindelijk de Prinsengracht. Daar op nummer 263 woonde in het beroemde Achterhuis Anne met haar familie. De enorme rij voor het museum is een teken van haar bekendheid, weer hoor ik vele talen. Het kost moeite te zien dat de Holocaust hier een commercieel product is. Ten behoeve van de grote schare bezoekers is het pand naast het beroemde magazijn aangekocht. Als de laatste slag van de Westertoren heeft geslagen kijk ik even naar boven. De prachtig geverfde 17e Eeuwse torenspits is het pronkstuk van de kerk, ooit door Anne Frank werd beschreven. “Vader, moeder en Margot kunnen nog steeds niet aan het geluid van de Westertorenklok wennen, die om het kwartier zegt hoe laat het is. Ik wel, ik vond het dadelijk fijn en vooral ’s nachts is het zo iets vertrouwds.”

In een zuur zonnetje lopen we richting Thorbecke en gaan achter zijn rug om naar het Leidseplein.
Na het passeren van de Amstel komen we in de oude Jodenwijk terecht. Het meest indrukwekkend is de stille gang van de Oudemanhuispoort. In vijftien winkelkasten hielden voornamelijk Joodse handelaren hier hun kleine nering. Het is er stil, in de lange gang zit maar één handelaar. Een mooier monument van een verdwenen wereld zal ik vandaag niet zien.
Op het Josef Daniël Meijerplein zie je uitwassen die de hedendaagse Joodse gemeenschap meemaakt. Daarvoor hoef je niet naar het Joods Historisch Museum of de nabijgelegen Jodebreestraat. Een politiebarak op palen overziet het plein, het museum en de nog in gebruik zijnde Portugese synagoge. De laatste wordt door zwaar bewapende mannen in kogelvrijvest bewaakt. Het is sjabat en de sjoel wordt gebruikt voor gebeden. De verantwoordelijken voor de bescherming lopen ergens vrij rond, en dat zonder schaamte!
Nabij de Hortus bevindt zich het Wertheimpark. In 1977 werd in het park het Spiegelmonument van Jan Wolkers neergezet. In de gebroken spiegels ontwaar je volgens de schrijver/beeldhouwer de geschonden hemel na Auschwitz. Tegenover dit park ene enorme oranje zuil met aankondiging van Soldaat van Oranje.

Hollandsche Schouwburg

Hollandsche Schouwburg

De proloog, het sobere voorspel in een prachtige stad eindigt bij de Hollandsche Schouwburg.
Met genoegen kijk ik eerst naar het herdenkingsbord tegenover de Schouwburg. Hier was een crèche waaruit ruim 600 baby’s en kleine kinderen werden gered.
De schouwburg is het einde van de proloog. Deze verdrietige plek van waaruit zovelen werden vervoerd naar Westerbork en later naar gruweloorden in het verre oosten stemt somber.

 

Klik hier voor het fotoalbum van deze route.